Menu +

Het Concertgebouw

Hier ziet u een ansichtkaart van het Concertgebouw aan de Van Baerlestraat tegenover het Museumplein uit de twintiger jaren van de vorige eeuw.

Tot in de 19e eeuw werd Amsterdam beheerst door een gesloten regentenstand, die o.a. in Felix Merites hun besloten bijeenkomsten hielden. In de loop van de 19e eeuw, onder invloed van de eerste ontwikkelingen van het moderne kapitalisme, waarbij de laag van rijken zich verbreedde en ook buitenstaanders toetraden tot het gilde van de bevoorrechten, werd de extreme geslotenhied van de regentenstand enigzins doorbroken en werden meer en meer initiatieven genomen om via particuliere financiering voorzieningen voor grotere groepen in Amsterdam op te richten. Door deze initiatieven kwamen er diverse culturele voorzieningen en nieuwe vormen van vermaak tot stand. Financiering hiervan vond plaats door aandelenuitgifte van hiervoor door vermogenden opgerichte en bestuurde verenigingen en geldinzamelingen onder de gegoede burgerij. Hiervan profiteerden tot op zekere hoogte ook de lagere volksklassen, want veel voorzieningen waren ook voor hen toegankelijk. Lees meer over de diverse initiatieven die in de 19e eeuw vanuit de Rijken tot stand kwamen.
Een van die initiatieven is de oprichting van het Concertgebouw. Alle hoofdsteden in Europa hadden aan het einde van de 19e eeuw  grote concertzalen met een goede akoestiek maar Amsterdam had niet zo’n concertzaal. Daarom richtten rijke burgers in 1882 de ‘Naamloze Vennootschap Het Concertgebouw’ op. Het Concertgebouw werd op toen goedkope grond in wat toen een polder was gebouwd.

Het Concertgebouw is geopend op 11 april 1888. Er zijn diverse concertzalen. Het is de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het Concertgebouw heeft vier concertzalen: de Grote Zaal, de Kleine Zaal, de Koorzaal en de Spiegelzaal. Sinds een grote renovatie en verbouwing in 1988 is de hoofdentree niet langer aan de Van Baerlestraat, maar aan het Concertgebouwplein nr. 2. Daarbij is er aan de zijkant een uitbouw gemaakt.

Tijdens de viering in 2013 van het 125-jarig bestaan heeft het Concertgebouw het predicaat Koninklijk gekregen. Sindsdien is de officiële naam Koninklijk Concertgebouw. Meer over de geschiedenis van het Concertgebouw kunt u lezen op Wikipedia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.